Recensies

Een van ons liegt – Karen M. McManus

In april ga ik naar Yalfest, woehoe! Een streven is om voor die tijd van alle auteurs een boek te lezen. Karen McManus is één van de auteurs die aanwezig zal zijn bij Yalfest. Een van ons liegt stond al een tijdje in mijn boekenkast en nu heb ik hem eindelijk gelezen!

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate – het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school – zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was. Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verberen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt. 

Ik zal maar gelijk eerlijk zijn, het begin van dit boek vond ik vreselijk. Tijdens het boek lees je vanuit meerdere perspectieven: die van Bronwyn, Addy, Nate en Cooper. In de eerste paar hoofdstukken werd er super snel geswitcht tussen de hoofdpersonen, waardoor ik compleet in de war was. Ik moest iedere keer terug bladeren over welk personage ik nu aan het lezen was, want ik snapte er niks van.

Verder ergerde ik me dood aan de clichés, maar daar werd ik eigenlijk van tevoren al door gewaarschuwd op de flaptekst. Bronwyn is een typische nerd, die alleen maar hoge cijfers haalt en zich altijd netjes aan de regels houdt. Addy is dat mooie, populaire meisje met het perfecte vriendje. Nate is de crimineel, die drugs dealt en overkomt alsof hij schijt heeft aan alles. En dan heb je nog Cooper, de beste honkbalspeler van Bayview High.
Niet alleen de personages waren cliché, maar ook hun gedachtes, wat ze zeiden en hoe ze zich gedroegen. Ik zat er serieus over na te denken om dit boek opzij te leggen en te stoppen met lezen. Maar ik besloot om in ieder geval tot de 100 pagina’s te lezen en daarna te beslissen of ik zou doorgaan met dit boek.

Bij de 100 pagina’s werd het eindelijk wat beter. Hoewel het nog steeds vol zat met clichés, kreeg ik in ieder geval plezier in het lezen. Wat mij vooral motiveerde om door te lezen, was dat ik echt nieuwsgierig was naar wie Simon had vermoord. En stiekem ook de liefde die opbloeide tussen twee personages. What can I say, I’m a sucker for love. Daarnaast leerde ik de personages steeds beter kennen en was het wisselen tussen de perspectieven niet meer zo verwarrend als eerst.

Aan het einde van het boek wordt de spanning steeds meer opgebouwd en dan is de grote ontknoping. Alle puzzelstukjes vallen op zijn plaats. Het einde zat echt zó goed in elkaar. Echt geniaal bedacht door McManus. Ik wil niet weten hoeveel tijd daar in heeft moeten zitten om dit zo te plotten en uit te werken.

Hoewel ik met veel moeite door het begin ben gekomen, vond ik het uiteindelijk wel een leuk boek. Ik ben heel benieuwd naar Yalfest en kan niet wachten om Karen M. McManus te ontmoeten!

★★★☆☆

Liefs,
Anouk

Hier kan je Een van ons liegt kopen!  (Dit is een affiliate link, als je het boek via deze link koopt verdien ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Je betaalt zelf niks extra voor het boek!)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s