Recensies

Long Way Down – Jason Reynolds

In januari had ik veel boeken besteld bij BookDepository. Ik zat de hele maand een beetje in een treat yo self mood, terwijl mijn bankrekening tegen me schreeuwde: NEE, DON’T TREAT YOURSELF! Maar een van de boeken die ik bestelde was Long Way Down van Jason Reynolds. Het boek is geschreven in vrije vers vorm. Ik had nog nooit eerder een boek in deze stijl gelezen en was erg benieuwd.

If someone you love
gets killed,

find the person
who killed

them and
kill them.

No crying.

No snitching.

Get revenge.

In het boek volgen we Will. Wanneer zijn broer Shawn wordt neergeschoten weet hij wie zijn moordenaar is. Er zijn drie regels:

  1. niet huilen
  2. niet snitchen
  3. wraak

They weren’t meant to be broken.
They were meant for the broken
to follow.

Will wilt wraak nemen en stapt in de lift onderweg naar de moordenaar van zijn broer. 67 seconden, dat is hoelang de liftreis duurt. En in die 67 seconden reist Will van de zevende verdieping naar de begane grond. Op iedere verdieping stapt iemand bij hem in de lift. Wat er verder gebeurd in de lift kan ik jullie niet vertellen, dat zouden jullie zelf moeten lezen.

but if the blood
inside you is on the inside
of someone else,

you never want to
see it on the outside of
them.

Omdat het boek in vrije vers vorm is geschreven, vlieg je erdoorheen. Ik heb hem in één zitting uitgelezen. Ik vond het boek heel indrukwekkend en emotioneel. Je voelt de pijn en verdiet van Will om het verlies van zijn broer. Het is een krachtig verhaal en ik denk dat de schrijfstijl daar veel mee te maken heeft. Als het in een ‘normale’ stijl was geschreven was het boek denk ik lang niet zo heftig en indrukwekkend geweest zoals het nu is. Je leest maar over een korte tijdspan, 67 seconden, maar toch wordt je meegezogen in het verhaal. Je leert niet alleen Will kennen, maar ook de wereld waarin hij leeft.

Het boek heeft veel impact op mij gemaakt en na het lezen ervan heeft het nog een tijd in mijn hoofd rondgedwaald. Dit was een korte recensie voor een kort, maar o, zo goed, boek. In de toekomst wil ik zeker meer boeken van Jason Reynolds lezen!

★★★★☆

Het boek is ook verkrijgbaar in het Nederlands! Dan heet het boek 67 seconden en is uitgegeven door Blossom Books.

Liefs,
Anouk

Advertentie

2 gedachten over “Long Way Down – Jason Reynolds”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s